Forumbook
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bilinmeyen Sorular ve Cevaplar

3 posters

Aşağa gitmek

Bilinmeyen Sorular ve Cevaplar Empty Bilinmeyen Sorular ve Cevaplar

Mesaj tarafından SuperMario C.tesi 07 Kas. 2009, 15:00

SOĞUĞUN BAŞ AĞRITMASI


İnsanların yaklaşık yüzde 30'unun dondurma gibi çok soğuk bir gıdayı yedikten veya soğuk bir içeceği çabucak içtikten sonra başları ağrır. 'Beyin donması' veya 'dondurma başağrısı' da denilen bu ağrı, kalp hastalarının sol kollarında duydukları ağrı gibi, orijini farklı, duyulduğu yerin farklı olduğu bir ağrı çeşididir. Ağrı ağızda değil de başta duyulmaktadır.

Bir görüş, bunun nedeninin sinüslerimiz, yani burnumuzdan aldığımız havayı akciğere giderken nemlendiren, hastalandığımızda şişen, burnumuzun üstündeki boşluklar olduğunu ileri sürüyor. Buna göre soğuk bir şey yenildiğinde, boşluklardaki hava aniden soğuyarak, ağrıya hassas sinir uçlarını tetikliyor ve ağrının başta hissedilmesine sebep oluyor.

Diğer bir görüşe göre ise ağzımızın kenarlarında ve tavanında bulunan damarlardaki kan hücrelerinin akışı ağrıya neden oluyor. Soğuk bir şey yenildiğinde kan, o bölgeyi ısıtmak için soğuk kısma hücum ediyor. Bu kanın bir kısmı başımızın ön tarafından geliyor ve geldiği yerdeki acı/ağrı alıcılarını ikaz ediyor ve bu sebeple de ağrı başta duyuluyor.

Hangi görüşün tam doğru olduğu henüz kesinlik kazanmış değil. En iyisi soğuk gıdaları biraz daha yavaş yiyip, içmek ve ağızda biraz bekletip ısıtmak. Böylece hem gıdanın lezzeti daha iyi alınır hem de kimsenin başı ağrımaz.



KAĞITLARIN SARARMA SORUNU

- Eski gazete ve dergiler zamanla sararıp kuruduğu için uzun süre saklanamıyorlar. Bu nasıl önlenir?

-Kâğıdın zamanla bozulmasının altında yatan en önemli iki neden, kâğıdın içerdiği kimyasallara bağlı olarak ortaya çıkan oksidasyon ve asit hidrolizidir. Linyinin (odun özü-selüloz)ışık nedeniyle okside olması, gazete kâğıtlarının sararmasına neden olur. Bu arada selüloz lifleri de ısı ve asit içeren reaksiyonlar nedeniyle kesilir. Bu da kâğıtların parçalanmasına ve kahverengiye dönüşmesine neden olur. Bütün bunlara meydan vermemek için kâğıtlar kuru, karanlık ve serin bir yerde saklanmalıdır.
Gazetelerin saklandığı dosya ve kutular asit geçirmeyen malzemelerden yapılmalıdır. Böylece asit kâğıtların içine işleyemez. Ayrıca gazete kâğıtlarının arasına asit geçirmeyen kâğıtlar konabilir ve polyester bir tabaka ile hava geçirmeyecek şekilde kaplanır. Ancak bu amaçla sıradan plastik veya vinil kullanılmaz, çünkü bu malzemeler kâğıdın içine işleyebilecek eriyik ve katkı maddeleri içerir. Bu arada kâğıtların sararıp kurumasını önleyen sprey ve solüsyonlar da bulunmaktadır. Piyasada satılan ''Wei T'o Bookkeeper'' ve "Archival Mist" adı verilen ürünler metoksil magnezyum metil karbonat içerir. Sayfaları bu alkalin solüsyonları ile ıslatmak, varolan asitleri nötralize eder ve oksidasyonu engeller. Bu arada gazetelerden kestiğiniz eski kâğıt parçalarını da asitlerinden arındırmak isteyebilirsiniz.
Bunun reçetesi şudur:
Magnezi sütü tableti bir litre soda içinde eritilir ve bu eriyik 8 saat bekletilir. Daha sonra karışım bir plastik kaba dökülür. Saklama kabı olarak kesinlikle alüminyum kullanılmamalıdır. Saklanacak kâğıt parçaları, bu karışıma batırılıp bir saat içinde beklettikten sonra çıkartılıp kurumaya bırakılır. Ancak kestiğiniz kâğıdın üzerindeki yazıların bu eriyik içinde çıkmadığından önceden emin olmalısınız. Karışım sarıya dönüştüğü anda yenisini hazırlayabilirsiniz.



MERMİ SUYA GERÇEKTEN İŞLEMEZ Mİ ?

Kendisine ateş edenlerden kurtulmak için adam suya atlıyor. Peki ama su onu gerçekte kurtarır mı ? Evet kurtarır. Hem de kahramanın kurtulması için bir kaç santimlik derinliğe dalması yeterli olabilir. Sinema filmlerinde abartıldığı sanılan bu garip gerçek aslında bilimsel olarak da formüle edebilecek bir fiziksel gerçeğe yani maddelerin yoğunluk oranına dayanıyor.

SU HAVADAN 700 KEZ DAHA YOĞUNDUR

Herhangi bir ortamda yol alan nesne bir direnç ile karşılaşır ve bu kuvvet hızını keser. Su gibi yoğunluğu fazla olan ortamlarda, bu direnç kuvveti havadan daha büyüktür. Su havadan 700 kez daha yoğundur. Mermi üzerindeki direnç kuvveti, hızın karesi ile ölçülür ve aynı zamanda hareket halindeki gövdenin yüzey alanı ile orantılıdır.

Bu bilgilerin ışığı altında kurşunun hareketinin denklemini kurabiliriz. Bu da hızının azaldığı mesafeyi verir. Bu formülü kurmak için merminin kütlesi ve boyutu, suyun yoğunluğu ve direncin katsayısı gerekir.

Hızı saniyede 300 metre olan tipik bir mermi için suda yavaşlayacağı derinlik birkaç metredir. Dolayısıyla yüzeyden 3 metre derinliğe dalmak yeterlidir.

BİR KAÇ SANTİM DALMAK YETERLİ

Eğer kötü adamlar suyun kenarından ateş ediyorsa, esas çocuğun birkaç cm derine dalması yeterlidir, çünkü mermi küçük bir silahtan çıkar mermi su üzerinde sektirilen taş gibi seker gider. Eğer kötü adamlar uçaktan ateş ediyorsa, kurşunlar suya daha dik bir açıdan geliyordur. Bu durumda bile.50 mm zırh delen bir kurşun suda ancak 30 cm'ye kadar işler.

SuperMario
SuperMario
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 643
Kayıt tarihi : 24/09/09

https://forumbook.yetkin-forum.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bilinmeyen Sorular ve Cevaplar Empty Geri: Bilinmeyen Sorular ve Cevaplar

Mesaj tarafından CaNmErTC Perş. 12 Kas. 2009, 12:18

Teşekkürler...!
Çok güzel bilgiler paylaşmışsın.


En son Admin tarafından Cuma 13 Kas. 2009, 19:49 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
CaNmErTC
CaNmErTC
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 175
Kayıt tarihi : 19/09/09

http://www.forumbook.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Bilinmeyen Sorular ve Cevaplar Empty Geri: Bilinmeyen Sorular ve Cevaplar

Mesaj tarafından AssassiN Cuma 13 Kas. 2009, 19:31

+Başını belaya sokmayı düşünenler bu bilgileri iyi okusun.
Zencinin biri 9mm'liğiyle k.çını nişan olmışken suya atlamak iyi bir fikir olabilir. Bilinmeyen Sorular ve Cevaplar Icon_rr
AssassiN
AssassiN
Gezgin
Gezgin

Mesaj Sayısı : 25
Kayıt tarihi : 23/09/09
Yaş : 95

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz