Forumbook
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Encümen-i Dâniş

Aşağa gitmek

Encümen-i Dâniş  Empty Encümen-i Dâniş

Mesaj tarafından zikzak Salı 29 Haz. 2010, 19:52

Encümen-i Dâniş, Fransızca akademi kelime ve kavramına, Tanzimat’ın ilk döneminde (1839-1871) verdiğimiz isimdir. Farsça bir terkip olarak üretilmiştir.

Dâniş Farsça asıllıdır. İlim, kültür, bilgi demektir. Encümen gene Farsça asıllıdır. Kurul, komisyon, kurum manasındadır.

Encümen-i Dâniş, Sadrâzam (imparatorluk başbakanı) Büyük Mustafa Reşid Paşa’nın, Fransa’nın belli başlı kurumlarının benzerlerinin Türkiye’de kurulduğu dönemde, çok ünlü Fransız akademisi (Academie Française= Akademi Fransız) karşılığı kurduğu kurumdur.

Fransa’daki modeli gibi 40 üyesi vardır. Yabancılara da 30 şeref üyeliği ayrılmıştır.

18 Temmuz 1851’de Sultan Abdülmecîd tarafından açıldı. İlga edilmediği halde, 1863’te kendiliğinden faaliyeti sona erdi. Maalesef sürekli yaşatamamamız Türk Yenileşme Hareketi Tarihi’nde yaptığımız en büyük hatalardan biridir.

Dâniş kelimesini Türkçe danışma karşılığı sanıp Encümen-i Dâniş’i Danışma Kurulu diye sunmamız, Türkçe’mizin hangi derekelere düştüğünü gösterir. Bir akademiyi (başbakanın danışma kurulu) diye tarifimiz de, tarih bilgisine yabancılaşmamızdandır.

İstanbul’da ve pek azı Ankara’da, eskiden beri, kültür sever seçkinler, belirli günlerde veya gecelerde toplanıp konuşurlar. Muhabbet ederler. Fikir üretirler. Batı’da da eski ve pek saygın bir teâmüldür. Güzel girişimlerdir.

Bunlara (meclis) denmiş, toplayan kişinin adıyla anılmışlardır: S. Arel’in meclisi, Y. Kemâl’in meclisi, İbnülemîn’in meclisi, en ünlüleri arasında idi.
zikzak
zikzak
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Mesaj Sayısı : 1477
Kayıt tarihi : 24/09/09
Yaş : 33

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz