Forumbook
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

LCD ekrandan uzak durun, sağlıklı kalın!

Aşağa gitmek

LCD ekrandan uzak durun, sağlıklı kalın! Empty LCD ekrandan uzak durun, sağlıklı kalın!

Mesaj tarafından Juano - Perş. 10 Haz. 2010, 22:13

<BLOCKQUOTE class="postcontent restore ">Aynı zaman diliminde daha çok ve verimli iş yapmamızı sağlayan, her geçen gün kaydedilen yeni gelişmelerle yaşamımızı kolaylaştıran son teknoloji ürünü aletler, sağlık sektöründe de insan hayatını kurtarıyor. Ama yeri geldiğinde hayatımızı kurtaran “teknoloji” dikkat edilmezse bazı hastalıkların da sebebi olabiliyor. Teknoloji ve sanayinin birlikte gelişmesi, havayı kirletmekle kalmıyor, çok yoğunlaştığı zaman, asit yağmuru şeklinde toprağı da etkiliyor. Hava kirliliğine yol açan gazların insan sağlığını nasıl etkilediği yıllardır araştırılan bir konu. Hava kirliliğinde en çok açığa çıkan gazlardan biri olan sülfürdioksit solunum yolu problemlerine yol açıyor; üstelik akciğer dokusunu da zedeliyor. Monoksit, sinir sisteminin çalışmasını etkiliyor. Kurşun; cıva, kadmiyum ise çocuklarda beyin ve sinir sistemi dokularında hasarlara yol açıyor. Yine bol miktarda bulunan nitrojendioksit nefes almayı güçleştirirken astıma da neden oluyor.

Atmosferde artan CO2 miktarı küresel ısınmaya sebep olmakla beraber, güneşin zararlı UV ışıklarına daha fazla ve uzun süreli maruz kalmamıza, dolayısıyla başta cilt kanserleri olmak üzere, birçok kanser türüne davetiye çıkartıyor. Artan enerji ihtiyacı, yüksek gerilim hatlarının kapımıza kadar yanaşmasına, dolayısıyla elektromanyetik alanlarda yaşamamıza neden oluyor. Çalışmalar gösteriyor ki, 0-300 Hz frekanslı alanlardan iletkenlik özellikleri nedeniyle en çok etkilenen dokular beyin sıvısı ve kan, ikincil derecede etkilenen dokular ise göz, göz sıvısı, tiroit, kas, gastrointestinal sistem, prostat ve testis dokularıdır.

Günlük hayatımızda kullanılan televizyon, bilgisayar ve cep telefonları başta olmak üzere MP3 çalarlar, LCD ekranlar, fotokopi makineleri, mikro dalga fırınlar, saç kurutma ve tıraş makineleri, dijital saatler gibi birçok elektronik cihaz bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken diğer yandan sağlığımız için tehdit oluşturuyor. Olumsuz etkileri en aza indirmek için yapmamız gerekenler: Bu cihazların kullanımı ile oluşan elektromanyetik alanlara bazı kişiler daha duyarlıdır. Ve yan etkiler bu kişilerde daha fazla görülür. Fotokopi makineleri, bilgisayar tarayıcılarından 50 cm, LCD monitörlerden 75 cm, mikrodalga fırınlardan 1 m, TV’lerin ön ve arka yüzlerinden 2 m, çamaşır-bulaşık makinesi ve buzdolabı gibi elektronik işlemcilerle donatılmış mutfak cihazlarından mümkün olduğunca uzakta bulunmak sağlığımız için doğru olandır. Ayrıca şarj edilebilen cihazları elektrikle kullanmaktan kaçınmak, TV, monitör, uydu alıcıları kullanılmadığı zaman bekleme konumunda bırakmamak; bu cihazların oluşturduğu, baş ağrısı, uykusuzluk, göz ve kulak problemleri, iştahsızlık, ağız kuruluğu gibi yan etkileri düşük seviyelerde tutmaktadır.

***

Düşük radyasyonlu monitör kullanın

Her gün hayatımızda daha çok yer alan ve olmazsa olmazlardan olan bilgisayarlar, sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Sık görülen göz ve kas iskelet sistemi sorunları, önemli iş gücü kayıplarına, dolayısıyla ekonomik kayıplara yol açabilmektedir. Olumsuz etkileri minimuma indirmek için; ergonomik çalışma koltuğu, düşük radyasyonlu monitör kullanımı, süreli çalışım, doğru mekan aydınlatması yapılmalıdır.

Cep telefonları kalp ritmini etkiliyor

Cep telefonları da son teknolojik gelişmelerin bir ürünüdür. Kullanıcı sayısının her geçen gün artması zararlarının da aynı oranda çoğalmasına sebep olmaktadır. Yaydığı elektromanyetik dalgalar, radyo frekansları ve radyasyonun kısa vadede görüş ve işitme kayıplarına, kalp ritminde bozulmalara, uyku düzensizliklerine, konsantrasyon bozukluklarına, düşük ve erken doğum riskine sebep olmaktadır. Uzun vadede ise sperm sayısında azalmaya, cilt kanseri, beyin tümörü riskinde artışa,

kan tablosunun bozulmasına yol açtığı uzmanlar tarafından bildirilmektedir. Alınacak önlemler arasında baş, kalp, cinsel organlara yakın bölgelerden uzakta taşımak, kullanım sürelerini minimuma çekmek, SAR değerleri düşük (<1 W/kg ) telefonları tercih etmek, asansör, otomobil gibi kapalı ve dar alanlarda kullanmamak, baz istasyonlarından uzak ev ve işyerlerinde bulunmak vardır.

DR. FARUK TÜKENMEZ
</BLOCKQUOTE>
Juano -
Juano -
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Mesaj Sayısı : 381
Kayıt tarihi : 10/06/10
Yaş : 33
Nerden : AntaLya

http://cezafan.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz