Forumbook
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Windows 95 ve 98 Kurmak İçin Gerekli Özellikler Ve Kurulum

2 posters

Aşağa gitmek

Windows 95 ve 98 Kurmak İçin Gerekli Özellikler Ve Kurulum Empty Windows 95 ve 98 Kurmak İçin Gerekli Özellikler Ve Kurulum

Mesaj tarafından SuperMario Paz 27 Eyl. 2009, 21:09

Bir makineye Windows-98 yüklemek için
1. En az 486DX, 66 Mhz veya daha yüksek bir işlemci,
2. 16 MB RAM (Daha fazla bellek başarımı artırır.)
3. Sabit diskinizde yeterince boş alan olmalıdır.
4. Mouse (Fare)
5. Grafik ekranı (VGA veya SVGA),

WİNDOWS-95 PROGRAMININ BİLGİSAYARA KURULMASI :
Kurma işleminin yapılabilmesi için Mikrosoft firmasından lisanslı olmak şartıyla;
1. Disket sürücüden kurulacaksa, program disketleri
2. Windows-95 CD sürücüden kurulacaksa, programların yer aldığı CD'nin olması gerekir.
3. Bu kurulum araçlarına sahip olunduktan sonra KUR programı çalıştırılır.

Windows programının etkileşimli ara biriminin ortak özelliklerinden bazıları şunlardır:
1. Dosya saklama, yükleme, kapatma,
2. İşlemleri geri alma,
3. Yazıcıdan döküm alma,
4. Pencere yapısı,
5. Kesme, kopyalama ve yapıştırma işlemleri,
6. Arama ve değiştirme işlemleri,
7. Sayfa ayarları.[/size]

MASAÜSTÜ (Desktop)
Windows ilk açıldığında karşımıza gelen alanın adına masaüstü denir.
Masaüstü görüntüsü standart olmayıp, bilgisayarda yapılan ayarlamalar ve sonradan eklenmiş programlara göre farklılık gösterir. Bu farklılıklar bilgisayarda yer alan yan üniteler ve yazılımların yükleniş şekline göre de değişebilir. Kullanıcı, masa üstünün görünümünü isteğine göre düzenleyebilir.

Başlat menüsü - Kısayollar bulunur.
MOUSE (FARE) KULLANIMI
Mouse kullanılan programlarda çalışmak daha hızlı ve zevklidir. Windows ortamında mouse'un iki tuşu da kullanılabilir. Mouse göstergesi işlem yapılacak nesnenin üzerine getirilerek işleme başlanır.

1. Bir Kez Tıklama : Mouse göstergesi, aktif hale getirilecek (seçilecek) nesnenin üzerine yerleştirilerek mouse sol tuşuna bir kez tıklanır. Örneğin, disk nesnesinin üzerine mouse göstergesini getirip sol tuşa tıklatıldığında, disk nesnesi aktif hale gelir.
2. İki Kez Tıklama : Mouse göstergesi nesnenin üzerine getirilerek mouse sol tuşuna iki kez tıklanır. Bu işlem nesne penceresinin açılmasını veya nesnenin temsil ettiği programın çalışmasını sağlar. Örneğin; bilgisayarım nesnesine çift tıklandığında, bilgisayar kaynaklarının yer aldığı pencere görüntülenir. 3. Basılı Olarak Sürükleme : Mouse göstergesi nesne veya pencere üzerine getirilip sol tuşuna basılı tutularak istenilen yere taşınır. Örneğin; bilgisayarım nesnesini sürükleyerek masa üstünde herhangi bir yer taşımak için mouse göstergesi, bilgisayarım nesnesi üzerinde basılı tutularak sürüklenir.
Sağ Tuşa Tıklama : Mouse göstergesi nesne veya pencere üzerinde iken mouse sağ tuşa tıklanırsa o nesne veya pencere hakkında yapılabilecek işlemleri içeren mönü görüntülenir. Örneğin; mouse göstergesi, bilgisayarım nesnesi üzerinde iken sağ tuşa tıklandığında, nesneye ait kısayol mönü seçenekleri görüntülenir.
MASA ÜSTÜ (DESKTOP) ELEMANLARI :
Windows programında tüm işlemlerin gerçekleştirildiği ve program çalışırken ekrana gelen görüntüdür. Masa üstünde standart olarak; "Görev Çubuğu", "Bilgisayarım", "Gelen Kutusu", "Geri Dönüşüm Kutusu" ve ağa bağlı bir bilgisayarda çalışılıyorsa "Ağ Komşuları" nesneleri yer alır.
Ağ Komşuları :
Ağa bağlı bilgisayar kullanılıyorsa bu nesneye çift tıklanarak ağ kaynaklarından yararlanılabilir veya ağa bağlı diğer bilgisayarlara bağlanılabilir.

Geri Dönüşüm Kutusu :
Silinen dosyaların geçici olarak tutulduğu yerdir. Silme işleminden vazgeçilmesi halinde geri dönüşüm kutusunun mönü seçenekleri kullanılarak dosya ve klasörler kolayca kurtarılabilir.

Bilgisayarım :
Bilgisayara bağlı bulunan yan ünitelerin ve sürücülerin bir arada gösterildiği pencereyi temsil eder. Bilgisayar kaynaklarına ulaşmanın en kısa yolu bilgisayarım nesnesidir.

Başlat Mönüsü :
Bilgisayarda yer alan tüm programlar gruplar halinde bu mönüde bulunur. Mas üstü ekranın sol alt köşesinde yer alır ve programlara hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlar. Başlat mönüsünü açmak için aşağıdaki yollardan kullanılabilir.
1. Fare göstergesi, başlat mönüsünün üzerine getirilip sol tuşa tıklanır.
2. Klavyeden Ctrl+Esc tuşlarına basılır.
3. Klavye Windows-95 uyumlu ise pencere işaretinin bulunduğu tuşa basarak açılabilir.
Başlat mönüsünde yer alan program gruplarının açılabilmesi için mouse veya klavye yön tuşları kullanılır. Işıklı gösterge, hangi mönü grubunun aktif olduğunu belirtir. Bu gösterge, seçilecek program grubunun üzerinde iken mouse sol tuşuna tıklanır veya enter tuşuna basılır.
Program gruplarının sağ tarafında işareti görüntülenir. Bu işaret, mönü grubunun altında başka programlar olduğunu belirtir. Her mönü isminin kenarında, o mönüyü ilgilendiren veya temsil eden bir resim yer almaktadır.

Görev Çubuğu :
Başlat mönü düğmesinin de üzerinde yer aldığı çubuktur. Görev çubuğunda sırasıyla şunlar yer alır:
1. Başlat mönüsü,
2. Çalışan ve simge durumuna getirilmiş programlar,
3. Bildirim alanı,
4. Saat

Saat : Bilgisayarın sistem saatinin görüntülenmesini sağlar.
Pencere Kullanımı : Tüm Windows uygulamalarında pencereler kullanılır. Pencereler aynı özellik ve elemanlara sahiptir.
1. Kontrol Mönüsü : Windows pencerelerinin tümünde sol üst köşede yer alır. Pencereyle ilgili taşıma, boyutu değiştirme ve kapatma gibi standart işlemleri gerçekleştiren seçenekler yer alır.
2. Başlık Çubuğu : Her pencerede başlık çubuğu mutlaka yer alır. Başlık çubuğu, pencerenin hangi programa ait olduğunu belirtir.
3. Mönü Çubuğu : Başlık çubuğunun hemen altında görünür. Çalışmakta olan uygulamaya ilişkin yapılacak işlemleri içeren komutlar yer alır.
Mouse göstergesi, istenilen seçenek üzerine getirilip sol tuşa tıklandığında, o mönüye ait seçenekler listesi görüntülenir. İşlemi klavyeden yapmak için alt tuşu ile birlikte mönü seçeneğinin altı çizili olan harfine basmak yeterlidir. Örneğin dosya menüsünü açmak için alt tuşuyla birlikte (d) harfine basmak gerekir. Aynı şekilde klavyeden F10 basılarak ta mönü tuşuna basılarak ta mönü çubuğu aktif hale getirilebilir.
4. Durum Çubuğu : Aktif olan sürücü veya klasör içerisinde (81 nesne) yer alan dosya veya klasör sayısını, bunların ne kadar yer (10,1 MB) kapladığını belirtir. Aktif olan sürücü üzerinde ne kadar boş alan (disk boş alanı : 1,44GB) olduğunu belirtir. Ayrıca işlem yapmak amacıyla seçilen dosya ve klasör sayısını ve ne kadar yer kapladığını da belirtir.
5. Simge Durumuna Küçült : Pencerenin görev çubuğunda bir simge ile temsil edilmesini sağlar. Çalışılan pencere veya programın geçici olarak ekrandan kaldırılıp görev çubuğuna yerleşmesini sağlar.
6. Ekranı Kapla Düğmesi : Pencerenin bulunduğu konumdan ekranı tamamen kaplamasını sağlar.
7. Kapat Düğmesi : Pencerenin kapatılmasını veya çalışmakta olan programın sona erdirilmesini sağlar.
8. Çalışma Alanı : Pencerede yer alan nesnelerin görüntülendiği alandır.
Çalışma Alanı içerisinde Yer Alan Simgeleri Yerleştirme :
Pencerede yer alan simgelerin neye göre yerleştirileceğini belirlemeye yarar. Aktif olan pencereden sırasıyla; Görünüm / Simgeleri Yerleştir komutları seçilir. Bu komut seçildiğinde;
Ada Göre : Pencerede yer alan simgelerin temsil ettiği dosya veya klasörlerin adlarına göre A'dan Z'ye doğru yerleştirilmesini sağlar.
Türe Göre : Pencerede yer alan simgelerin temsil ettiği dosya veya klasörlerin uzantılarına göre doğru yerleştirilmesini sağlar.
Boyuta Göre : Pencerede yer alan simgelerin temsil ettiği dosya veya klasörlerin byte cinsinden kapladıkları göre küçükten büyüğe doğru yerleştirilmesini sağlar.
Otomatik Yerleştir : Pencerede yer alan nesnelerin otomatik olarak yerleşmesini sağlar.

Ayrıca pencerelerin çalışma alanlarını sağa, sola, aşağı ve yukarı doğru hareket ettirme imkanı sağlayan yatay ve düşey kaydırma çubukları yer alır.
9. Kenar Çizgileri : Pencereyi saran çizgilerdir. Mouse göstergesi kenar çizgilerinin üzerine getirilip pencere boyutları değiştirilebilir.
10.Pencere Araç Çubuğu : Windows programlarında işlemlerin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için, komutları temsil eden simgelerin bir arada bulundukları çubuktur. Genel olarak Windows uygulamalarında yer alan pencerelerde, aşağıda belirtilen araç çubuğu ortak olarak kullanılır.
SuperMario
SuperMario
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 643
Kayıt tarihi : 24/09/09

https://forumbook.yetkin-forum.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Windows 95 ve 98 Kurmak İçin Gerekli Özellikler Ve Kurulum Empty Geri: Windows 95 ve 98 Kurmak İçin Gerekli Özellikler Ve Kurulum

Mesaj tarafından CaNmErTC Ptsi 28 Eyl. 2009, 21:42

Windows 95 yada 98 yerine Windows XP/Vista/7 hakkında bilgi verseydin daha kullanılır olurdu.Çünkü 95 ve 98 artık eskide kaldı.
CaNmErTC
CaNmErTC
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 175
Kayıt tarihi : 19/09/09

http://www.forumbook.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz